Wednesday, May 9, 2007

Born to be a columnist.

Decided to post my short czech essay /prostě fejeton pro Helenku/, which I've managed to do last night. It was cooking out of water /and I dunno if this can be used in english, but who cares. I do not/, but turned out kinda fine.

Nejisté investice

Nedávno jsem seděla doma s přítelem a najednou si všimnu, jak s opovržlivým výrazem sleduje mojí poličku nad piánem, kde schraňuji různé měsíčníky. Bylo mi hned jasné, že dostanu přednášku na téma „pokleslost a nesmyslnost plátků pro stádovité ženy“ – a nemýlila jsem se.

„Samé hadry! A přece nebudeš poslouchat rady nějakých ženských za zenitem, co si máš dávat přes noc na ksicht?“ začíná s obvyklým ohňostrojem znechucených poznámek, které přicházejí jako reakce na první stránky, tj. ty, které člověku předkládají přehlídku nejnovějších výrobků, aby jemně naznačily něco ve stylu „my na to máme, vy nikoliv“. V tom mi dojde, že bych mu ono periodikum měla dostat z rukou dříve, než dojde k mnohem nebezpečnějšímu druhu článků – o mužích. Nejsem však dostatečně rychlá.

„Po čem vám bude zobat z ruky?“ čte nahlas zděšeně, otáčí pár stran, „Co vyčtete z jeho zadku?!?“. To už musím zakročit, protože v očích se mu rozehrává něco, co hraničí s čirým šílenstvím, ruce se mu klepou a na čele mu raší studený pot. Malátně se zvedá a jaksi nepřítomně se omlouvá, že si najednou vzpomněl na jakousi veledůležitou schůzku (zcela zjevně na místě vymyšleného) ochotnického souboru.

O pár dní později už nejsme partnery a mně nezbývá, než vznést menší požadavek směrem k autorkám článků typu „Jak si udržet muže“ – zjevně by nebylo od věci do rohu stránky vložit černobílý rámeček, jako se tiskne na krabičky od cigaret, s nápisem „Zanechání tohoto časopisu v dosahu muže se neslučuje s pozitivním výsledkem zde uvedených postupů“.


No comments: